Студопедия — ВИХОВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВИХОВНІ ТЕХНОЛОГІЇ






 

Технологія колективного творчого виховання

(І.П.Іванов)

 

Першим у педагогічній діяльності використав технологію колективного творчого виховання А.С.Макаренко. Вся діяльність його колонії імені М.Горького та комуни імені Ф.Дзержинського була заснована на ідеях цієї технології: колективне рішення і виконання всіх дій; зміна складів зведених загонів; система перспективних ліній.

Згодом ленінградський учитель І.П.Іванов, узагальнивши ідеї А.С.Макаренка, розробив та апробував технологію колективного творчого виховання.

У становленні технології колективного творчого виховання вирізняють п’ять періодів:

1956 – 1959 рр. – період зародження ідей на базі декількох шкіл і дружин м. Ленінграда;

1959 – 1962 рр. – створення експериментальних колективів та створення цілісної комунарської технології, яка охоплює клуб юних фрунзенців “Орлятко”, клуб нових комунарів;

1962-1966 рр. – поширення технології;

1966-1986 рр. – період консервації;

1986 рр. – до теперішніх часів – період відродження.

Сутність технології колективного творчого виховання – формування особистості в процесі роботи на користь інших людей; в організації певного способу життя колективу, де все ґрунтується на засадах моральності та соціальної творчості.

Технологія колективного творчого виховання дає можливість удосконалювати пізнавально-світоглядну, емоційно-вольову та дієву сфери особистості учня й педагога.

Ця технологія – особистісно орієнтована, бо кожній дитині знайдеться справа для душі, яку вона може організувати, зробити краще, ніж інші. Сьогодні учень керує, організовує, творить спільно з іншими такими ж зацікавленими людьми. Завтра він же з такою самою зацікавленістю візьме участь у новій колективній творчій справі, але вже в ролі вихованця. Ця технологія об’єднує ділову та міжособистісну сфери діяльності людини.

Особливість технології полягає в тому, що між вихователями та вихованцями складаються в процесі діяльності суб’єкт-суб’єктні взаємини, в силу яких і педагог, і учень рівною мірою почувають себе відповідальними за якісне виконання поставлених завдань.

Одна з головних ідей методики колективного творчого виховання – формування особистості через єдиний виховний колектив, з однаковими вимогами до старших і молодших. Творчий підхід до процесу виховання забезпечується як групою засобів дружньої виховної турботи (спонукання, переконання, привчання, дружньої поваги, довіри, схвалення, “секретного договору”), співдружності старших та молодших колективів, роботи з рідними вихованців, співдружності педагогів, так і основними виховними засобами (колективна організаторська діяльність, колективні творчі справи, творчі ігри, творчі свята).

Колективні творчі справи – це, передусім, прояв життєво-практичної громадської турботи про поліпшення спільного життя, це сукупність певних дій на загальну користь та радість. Це справа колективна, тому що планується, готується, здійснюється і обговорюється всіма учасниками. Вона – творча, тому що на кожній стадії її здійснення і учні, і педагоги ведуть пошук найкращих шляхів вирішення спільного завдання; бо справа не робиться по шаблону, завжди розкриває нові можливості її учасників. Колективні творчі справи розрізняються за напрямками виховання: громадські, трудові, пізнавальні, спортивні, оздоровчі, художньо-естетичної творчості тощо.

Технологія колективного творчого виховання припускає:

створення колективу на основі прагнення до високих ідеалів, привабливих для дітей, які формуються життєвою позицією педагога та справами, скерованими на громадську турботу про поліпшення навколишнього життя;

побудову колективу на принципах змінності всього активу, колективного планування, організації та аналізу спільних справ, взаємин, вчинків;

організацію діяльності, суспільно значущої (для людей), особистісно значущої (“творчо – інакше навіщо?”), художньо-інструментованої (ритуалами, законами, традиціями), одухотвореної щирістю, гумором і розумінням дорослими потреб дитинства;

особливу позицію педагога, як старшого товариша, здатного до співпраці з вихованцями, позицію, що забезпечує повне взаєморозуміння, взаємодію колективів педагогічного (старших друзів) та дитячого (друзів молодших).

Основними умовами виховної ефективності колективних творчих справ є:

єдність життєво-практичного та виховного спрямування для поліпшення життя всередині колективу та навколишнього життя;

творчий характер кожної справи: здійснення неперервного пошуку найкращих рішень життєво важливих завдань на всіх стадіях організації;

єдність окремих стадій організації кожної справи.

У технології колективного творчого виховання головне – “жити заради усмішки іншого”, що і породжує радість творчого самовираження в поєднанні з потребою бути корисним людям.

Основний педагогічний результат технології – розвиток громадянської самосвідомості та здібностей до соціальної творчості.

Мета технології – забезпечувати соціальне замовлення на людину нового, демократичного суспільства, якій притаманна активна життєва позиція.

Здійснення життєво-практичної сторони кожної колективної творчої справи визначає реалізацію таких виховних завдань:

які ставлять вихователі в процесі організації колективної творчої діяльності, вирішуються непомітно для вихованців, їх відкривають вихованці – в тій чи іншій мірі – при обговоренні результатів колективної творчої справи, і вони стають їхніми вимогами до себе;

у процесі колективної творчої діяльності здійснюються в тісній єдності завдання різноманітних частин виховання: громадянського, морального, трудового, розумового, фізичного, естетичного;

у процесі колективної творчої діяльності розвиваються в єдності всі три сторони особистості: пізнавально-світоглядна (знання, погляди, переконання, ідеали), емоційно-вольова (почуття, прагнення, інтереси, потреби), діяльнісна (уміння, навички, звички, здібності, риси характеру);

у процесі колективної творчої діяльності реалізуються різні функції виховної діяльності: вихователі передають готовий суспільно цінний досвід вихованцям, ті оволодівають цим досвідом і створюють новий досвід разом з вихователями та під їх керівництвом; відбувається поєднання цього досвіду з попереднім, обмін поєднаним досвідом, його закріплення та нагромадження у вигляді позитивних традицій, подальший їхній розвиток;

у процесі колективної творчої діяльності взаємопов’язано здійснюються різні ланки спрямованого виховання; виховання та самовиховання учнів і педагогів як особистісне, так і взаємне.

До основи організації колективного творчого виховання покладено такі структурні компоненти технології:

Колективна організаторська діяльність.

Колективна творчість.

Колективна постановка мети.

Ситуації-взірці.

Емоційне насичення колективного життя.

Суспільне спрямування діяльності колективу.

Базовим компонентом технології є колективна організація діяльності, тобто такий спосіб її організації, за якого всі члени колективу залучаються до процесу планування, підготовки, виконання та аналізу спільних справ. Така методика роботи формує в учнів навички побудови ефективних можливостей міжособистісних відносин у колективі, уміння вирішувати завдання, враховуючи інтереси і кожного члена колективу, і справи в цілому.

Показником рівня розвитку колективного мислення є колективна творчість, що дає можливість спілкуватися у колективі не за шаблоном, не за заданим сценарієм, а з вигадкою, фантазією, імпровізацією, грою, відкриває нове саме для цих дітей, для цього колективу.

Будь-яка діяльність повинна починатися з попереднього цілепокладання. У цій технології – це колективна постановка мети. Діти та дорослі спільно виробляють мету колективного життя. Колективне цілепокладання має два напрямки: вироблення загальної довгострокової мети та визначення конкретних дій на певний період часу.

Обов’язковим компонентом технології є ситуації-взірці. Це обмежений у часі (від декількох годин до місяця) відрізок колективного життя, в якому діти та дорослі живуть підвищено інтенсивним, напруженим колективним життям згідно з принципами демократизації, гуманізму, творчості.

Характерним компонентом технології називають суспільне спрямування діяльності колективу. Важливо, щоб діти у процесі діяльності, здійснюваної на користь людям, розуміли стан цих людей і хотіли допомогти їм. Необхідно, щоб у роботі поряд з формуванням в учнів таких якостей, як творчість відповідальність, діловитість, комунікативність, розвивався і гуманістичний, моральний сенс діяльності.

 

Технологія превентивного виховання

 

В умовах розбудови та становлення правової держави важливим є набуття учнівською молоддю уміння аналізувати сучасні події та процеси державотворення, виробити особисту точку зору та переконання у необхідності побудови правової держави, дотримання принципів верховенства права: аргументовано, логічно, толерантно вести правову дискусію, спираючись на життєвий досвід, стверджуючи людську гідність; виховання в учнівської молоді інтересу, пізнавальної активності до правової громадської діяльності.

Важливим засобом їх успішного вирішення є впровадження в позакласній роботі ефективних технологій виховання учнів, зокрема, технологій превентивного виховання.

Виховна технологія – це спосіб діяльності, взаємодія суб’єкта з суб’єктом, комплекс засобів діяльності вихователя як суб’єкта виховного процесу, що спрямований на досягнення виховної мети та вдосконалення педагогічної діяльності.

“Превентивний” в перекладі з латинської (praventivus) означає запобіжний. Система превентивного виховання – це керована діяльність, яка забезпечує теоретичну і практичну реалізацію заходів превентивного характеру, спрямованих на попередження розвитку різних форм їх асоціальної, аморальної поведінки, а саме:

правопорушень (схильності до агресій, крадіжок, брехні та інших вад, що можуть привести до кримінальних дій);

екологічної брутальності та егоцентризму (ставлення до всього, що оточує, як засобу і сировини для задоволення власних примітивних потреб);

поганих звичок (алкоголізму, наркоманії, тютюнопаління, токсикоманії);

статевих порушень та їх наслідків (статевої розпусти, венеричних хвороб та СНІДу, статевого насильства тощо);

важких психологічних та психічних станів з наслідками (депресії та суїциду, акцентуації та загострення психопатичних тенденцій тощо).

Ця система заходів має носити попереджуючий, випереджуючий, запобіжний характер і бути спрямована, насамперед, на вдосконалення способу життя учнів, обрання ними правильної соціальної орієнтації.

Її функції багатогранні. В сучасній педагогічній науці та практиці виділяються такі:

діагностична (виявлення причин і факторів відхилень у поведінці);

реабілітуюча (перевиховна, спрямована на подолання негативних проявів у поведінці);

координуюча (координація зусиль усіх зацікавлених виховних інститутів у попередженні і подоланні асоціальної поведінки);

прогностична (передбачення можливих негативних явищ у поведінці неповнолітніх та ін.).

Всі превентивні заходи, які складають систему роботи школи та ПТНЗ по превентивному вихованню учнівської молоді, можна розділити на три типи: первинна, вторинна і третинна превенція (запобігання).

Первинна або переважна соціальна превенція спрямована на збереження і розвиток умов, що сприяють здоров’ю, збереженню життя дітей і на попередження несприятливого впливу на нього факторів соціального і природного середовища.

Вона є масовою і найбільш ефективною.

Первинна превенція має базуватися на комплексному системному вивченні впливу умов і факторів соціального і природного середовища на здоров’я і розвиток дитини.

До заходів первинної превенції можуть належати:

заходи педагогічного захисту (забезпечують фізичну, психологічну і морально-психологічну безпеку кожного окремого вихованця, відстоюють його інтереси і права; створюють умови для вільного розвитку його духовних і фізичних сил);

фізіолого-педагогічного захисту (забезпечують фізичне здоров’я, безпеку життя і розвиток організму вихованця);

психолого-педагогічного захисту (спрямовані на надання допомоги в психологічній стабілізації особистості, на розвиток психологічної стійкості, творчої активності дитини, її здатності розуміти і розкрити себе);

соціально-педагогічного захисту (допомагають подолати міжособистісні конфлікти і розвивають здатність до позитивних, правомірних контактних стосунків з суспільством, державою, людьми; сприяють розвитку здібностей та інтересів людини, захисту її прав і розвивають ті якості, які необхідні для повноцінної життєтворчості особистості; запобігають можливим порушенням соціальних механізмів моральної та правової регуляції).

Основним завданням вторинної (ранньої) превенції є якомога раніше виявлення негативних змін в поведінці дитини з метою попередження їх подальшого розвитку.

Її підґрунтям є результати різнопланової масової діагностики різноманітних аспектів життєдіяльності учнів, глибокий аналіз чинників, причин і обставин, що зумовлюють асоціальну поведінку учнів.

Рання превенція повинна бути індивідуальною в плані корекції систем життєдіяльності та життєзабезпечення організму дитини і починати її доцільно вже в старших групах дитячого садка. Важливим показником ранньої превенції є характер поведінки дитини: грубість, агресивність, брехливість, лінощі, інші негативні якості особистості, які свідчать про спотворення ціннісних орієнтацій і недоліки внутрішніх регуляторів її поведінки.

До заходів ранньої превенції можуть бути віднесені ті, які якнайповніше забезпечують формування рис особистості учня, її морального та позитивного досвіду суспільної поведінки, а також заходи, що скеровують процес соціальної самоорганізації особистості, який включає самопізнання, самовизначення, саморозвиток, самореалізацію, в цілому, її самовдосконалення.

Третинна або цілеспрямована превенція включає сукупність заходів, спрямованих на попередження переходу відхилень у поведінці в більш важку стадію. Вона теж повинна бути індивідуальною і містити заходи по виявленню і усуненню конкретних недоліків родинного, шкільного і суспільного виховання, а також цілеспрямовану роботу з тими підлітками, які мають відхилення в поведінці від соціальних норм, як моральних, так і правових з окремими групами, колективами по уникненню несприятливих наслідків їх поведінки.

Педагогічна превенція – це частина загального навчально-виховного процесу освітнього закладу. Вона має бути представлена двома основними групами засобів: загальною ранньою превенцією з усіма учнями і спеціальною превенцією з важкими учнями та їх батьками. Тому її слід розглядати, в першу чергу, як систему колективних та індивідуальних виховних впливів, спрямованих на вироблення імунітету до негативних впливів оточуючого середовища з метою попередження розвитку асоціальної спрямованості особистості і перебудови ставлення її до оточуючої дійсності в процесі перевиховання.

Превентивну роботу слід будувати на базі вивчення причин відхилень у поведінці засобами педагогічної діагностики та прогнозування; з врахуванням специфіки кожного навчального закладу, рівня розвитку учнівського колективу; залучення важковиховуваних учнів до практично-предметної та особистісно-ролевої діяльності, а також суспільно корисної продуктивної праці.

Сучасні педагогічні дослідження переконують, що педагогічну превенцію слід пов’язувати з формуванням конкретного морального почуття відповідальності учня. Адже превентивне виховання – це організований освітньою установою комплекс систематичного і цілеспрямованого впливу на свідомість, почуття і волю учнів з метою попередження антигромадської поведінки. Сутність її полягає у розвитку почуття соціальної відповідальності підлітків за свою поведінку, що сприяє глибокому усвідомленню не лише своїх прав, а й обов’язків. Почуття соціальної відповідальності є інтегративним у формуванні моральних якостей важковиховуваних підлітків.

Педагогічна превенція може розглядатись як самостійний вид педагогічної діяльності зі своєю метою, мотивами, умовами інтерпретації методів виховання. Мета має розглядатись у трьох площинах – соціальній, психологічній, педагогічній. Вона є теоретико-методологічною основою визначення критеріїв ефективності процесу виховання, оскільки завжди пов’язана з необхідністю прогнозування очікуваних результатів. З цієї точки зору поняття мети педагогічної превенції може втілюватись у взірець, який пропонується важковиховуваному учневі, виступати як мета виховної діяльності, процесу виховання.

На загальносоціальному рівні соціально-превентивна діяльність у широкому значенні має за мету виявлення, усунення і нейтралізацію причин і умов, які викликають різного роду негативні явища. Педагогічна превенція як компонент системи виховної роботи освітньої установи актуалізує мету виховання – забезпечення набуття учнівською молоддю особистого досвіду реалізації прав і виконання обов’язків у моральних і правових взаємостосунках; попередження ситуацій її соціальної дезадаптації.

Психологічний аспект превентивних дій педагога полягає у встановленні довірливих стосунків з важковиховуваними дітьми, реалізації соціально значимої мети – охорони прав дитини, що складає основу для гуманістичних умов виховання.

Оскільки сутність протиправної поведінки неповнолітніх полягає у соціальній дезадаптації, психологічний аспект превенції полягає в необхідності формування у важковиховуваних підлітків і виховників потреби у самовизначенні, самопізнанні, самовдосконаленні, в розширенні особистих знань досвіду гуманних і демократичних стосунків, у прагненні до активного подолання негативних явищ в соціальній дійсності.

Як особливу мету педагогічної превенції варто виділити моральну мету особистості. Вона повинна визначатись як гуманістичне, відповідальне ставлення вихованця до людини, з якою він спілкується. При цьому моральна позиція має конкретизуватись громадянськістю, культурою поведінки, дисциплінованістю, працелюбством, здоровим способом життя тощо.

Слід зауважити, що критерії досягнення окремої мети – виховання якостей особистості є реалізація загальної мети виховання особистості і, як кінцевої мети – формування соціальної відповідальності особистості.

У превентивному вихованні учнівської молоді важливими є залучення до виховного процесу батьків, громадських організацій, самоврядування; координації взаємодії навчального закладу, сім’ї і громадськості. Співпраця школи та ПТНЗ з батьківською громадськістю, іншими суспільними виховними інститутами забезпечить стійкість і стабільність навчально-виховного процесу, сприятиме усуненню психолого-педагогічних порушень соціальної адаптації неповнолітніх.

Як свідчить педагогічна практика, з технологій превентивного виховання учнів ефективним є диспути, правова бесіда, філософський стіл, сократівська бесіда, правовий брейн-ринг, інтелектуальний хокей, рольові ігри, турніри, КВК, дидактичні ігри, бесіди “за круглим столом”, прес-конференції, бліц-турніри, конкурси правозахисників, аналіз ігрових ситуацій; відкритий мікрофон, теоретична конференція та ін. Впровадження їх в педагогічну практику класних керівників та застосування в позакласній виховній роботі забезпечить формування стійкого правового світогляду учнів, високий рівень їх правової культури та законопослушності, допоможе розвинути почуття громадянськості, людської гідності, здатність усвідомити своє місце в суспільстві та державі, закріпить набуті різносторонні знання правознавчого характеру, особливо про права людини, вміння їх реалізувати, виховуватиме повагу до прав та основних свобод людини і громадянина.

Педагог, класний керівник в їх проектуванні має враховувати наступні принципи побудови:

добровільність, бажання, зацікавленість учнів тією чи іншою технологією;

співпраця та співкерівництво в її проектуванні, які мають грунтуватись на ініціативі та повній самостійності учнів;

колективна творчість, коли запропонована форма роботи у процесі колективного пошуку збагачується як змістом, так і організаційною формою;

залучення до проведення виховних заходів превентивного характеру представників громадськості, батьків.

Диспут. Диспут – це активна, зацікавлена розмова, суперечка, учасники якої бажають глибше розібратись у проблемах та питаннях, що обговорюються. На ньому можливі зіткнення різних, часто протилежних, точок зору. Пошук істини йде шляхом вільного обміну думками між його учасниками.

Мета диспуту – виявити позиції його учасників, роз’яснити в ході проведення та обговорення ту чи іншу проблему, пов’язану з законопослушністю громадян, порушеннями прав людини, злочинів проти людства, економічних та соціальних прав дитини тощо.

До завдань диспуту належать: формування громадянської активності, вироблення законопослушності, переконань щодо дотримання принципів верховенства права, виховання правової активності та самостійності, принциповості, уміння логічно формувати та висловлювати свою думку.

Філософський стіл. Зміст названої технології можуть складати проблеми суспільного або учнівського життя: проблеми законопослушності, громадсько-політичних прав та свобод:

“Свобода слова”;

“Мир”;

“Совість”;

“Філософські та духовні проблеми прав і свобод людини і громадянина”;

“Пізнай себе” та інші.

Основне завдання організаторів “Філософського столу” – створити атмосферу вільного спілкування, довіри, відкритості, відвертості.

Ця технологія забезпечує виховання в учнів переконань щодо необхідності дотримання правових обов’язків.

Зовнішня обстановка “філософського столу” має бути незвичною: запалена свічка, портрет видатного філософа, його твори, круглий стіл. Саме така обстановка сприяє роздумам вголос, емоційному та духовному пробудженню.

“Сократівська бесіда”. Зміст бесід – колективні роздуми над життєвоважливими проблемами правової культури та світоглядними проблемами. Для “сократівської бесіди” важливий її зовнішній антураж: музичне оформлення, ілюстрації, репродукції, слайди та ін.

Від організатора вимагається створення атмосфери конструктивно-ділового обговорення.

 

Педагогіка співробітництва

 

У лютому 1988 р. у Підмосков'ї проходив семінар педагогів-новаторів, на якому були присутні В.Ф.Шаталов, С.Н.Лисенкова, І.П.Волков, В.А.Караковський, М.П.Інтінін, В.Н.Ільїн, Ш.А.Амонашвілі. На цьому форумі народилася нова технологія виховання і навчання – педагогіка співробітництва.

Нова педагогіка – дитя свого часу – епохи перебудови, і її пафос неможливо зрозуміти, якщо не розібратися в тім, що відбувалося в нашій педагогічній науці наприкінці ХХ сторіччя.

Перше, що можна сказати про педагогіку співробітництва – це те, що вона, вироблена знизу.

Більш того – це педагогіка, що виникла як протест живого вчителя проти адміністративної педагогіки, що омертвляє.

Вихідний постулат педагогіки співробітництва – суб'єкт-суб'єктні відносини вчителя й учня.

Треба розрізняти два розуміння педагогічного співробітництва: вузьке і широке. У вузькому змісті – це педагогічна технологія, сукупність прийомів, у тому числі і методичних, застосовуваних тим чи іншим педагогом.

Зовсім інша справа – педагогіка співробітництва - в широкому розумінні це ідеологія і методологія нової альтернативної педагогіки.

Три найважливіших джерела педагогіки співробітництва:

філософське навчання про людину;

гуманістичні традиції вітчизняної педагогічної думки;

гуманістичні традиції закордонної педагогіки.

Педагогічне співробітництво в сучасній школі тримається на 3-х китах:

діяльнісному підході у взаєминах педагога та учня;

діалогічній формі представлення навчального матеріалу;

колективній співтворчості всіх учасників навчально-пізнавальної діяльності, включаючи індивідуальну творчість учня.

Співробітництво – такий тип взаємодії, при якому люди сприяють задоволенню інтересів один одного, дотримуючись зразкового паритету. Взаємне сприяння в ході руху приводить до визначеної мети.

Педагогічне співробітництво є засобом підвищення якості освіти й обумовлено наступними факторами й умовами:

педагогічне співробітництво – основа організації навчання, розвитку і виховання;

створення оптимального навчального і виховного середовища, що розкриває творчий потенціал вчителя й учнів, повинне являти собою тло для інтелектуальної напруженості, ситуації успіху, позитивних емоцій у взаєминах;

необхідні суб'єкт-суб'єктні відносини учасників педагогічного процесу.

Основні ідеї педагогіки співробітництва:

Відносини з учнями. Рівні, паритетні відносини суб'єктів навчально-пізнавальної діяльності.

Навчання без примусу. Почуття успіху, зняття страху в учнів на уроці породжує почуття впевненості, інтересу до навчання, створює умови для творчості в процесі навчання.

Ідея важкої мети. Навчання проводиться на високому рівні складності й успіх у досягненні цілей уроку визначається вірою в інтелектуальні сили учня.

Ідея вільного вибору. Щоб діти почували себе співробітниками педагога в навчанні, треба, де тільки можливо, надавати їм вільний вибір.

Ідея випередження. Випередження програмного матеріалу доставляє учням задоволення. С.Н.Лисенкова, крім повторення та пояснення нового, відводить якийсь час для вивчення матеріалу, що будуть проходити через 5 чи 10 уроків.

Ідея великих блоків. Зведення розбитої на параграфи теми у великі блоки знань дозволяє при різкому зниженні навантаження на учня збільшити обсяг досліджуваного матеріалу.

Ідея відповідної форми. Урок повинен за формою відповідати предмету, що вивчається. В.Ф.Шаталов, доводячи теорему, не вимовляє жодного зайвого слова.

На уроках творчості І.П.Волкова учні звертаються до нього з тисячею питань. Е.Н.Ільїн, аналізуючи художній твір, домагається, щоб і аналіз мав художню форму.

Ідея самоаналізу. Навіть для дітей початкової школи Ш.А.Амонашвілі ввів рефлексію, за допомогою якої він навчає учнів індивідуальному і колективному самоаналізу.

Інтелектуальне тло класу. Прагнення до знань створює середовище, у якому радісно вчитися (термін В.А.Сухомлинського), незважаючи на високе підвищення розумової напруги.

Особистісний підхід. На уроці кожен учень відчуває себе особистістю. Процес навчання супроводжується позитивними емоціями: радість нового знання і досягнення.

Колективне творче виховання. Зміст методики І.П.Іванова в тім, що дітей з першого і до випускного класу вчать колективній суспільній творчості. Основне правило – «Все творчо, а інакше навіщо?».

12. Творча продуктивна праця.

13. Творче самоврядування. Самоврядування розглядається не як керування без дорослих – навпаки, дух співробітництва змушує дітей шукати допомоги в старших друзів.

14. Співробітництво з батьками. Педагогіка співробітництва припускає, що діти відверто, довірливо відносяться до старших і в школі, і в родині.

15. Співробітництво учителів. Як не можна протиставляти дітей у класі, так не можна і учителів протиставляти один одному. Оновлюючи свої методи роботи і відносини з дітьми, учителі будуть оновлюватися і самі, будуть співробітничати як з учнями, так і між собою.

 

Контрольні запитання та завдання

 

Розкрийте основні концептуальні положення технології колективного творчого виховання.

Опишіть шість основних ідей, що лежать в основі технології колективного творчого виховання.

Розкрийте сутність технології превентивного виховання.

Які функції виконує технологія превентивного виховання?

Розкрийте соціальний аспект педагогічної превенції.

Які форми та методи використовуються в технології превентивного виховання?

Розкрийте сутність педагогіки співробітництва.

На чому базується педагогіка співробітництва?

Охарактеризуйте основні ідеї педагогіки співробітництва.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 240. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия