Студопедия — Загальнолюдське і національне в культурі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальнолюдське і національне в культурі






Культура як певний спосіб життя, що поділяється спільнотою і формується її цінностями, традиціями, ві­руваннями, матеріальними виробами і територією, є складною і динамічною людською екосистемою. Еле­ментами її є те, як людина розмовляє, вдягається, яку їжу споживає, яким богам поклоняється, як працює, відпочиває, на яких цінностях виховує дітей тощо. У ній поряд із численними самобутніми елементами прос­тежуються культурні універсали.

Культурні універсалії (лат. — загальний) — загальні поняття, ідеї, ознаки, обов'язкові для кожної культури.

До універсальних компонентів культури М. Мід та К. Клакхон відносять мову, систему цінностей (сукуп­ність життєвих цілей, засобів, ідеалів, ідеологій, міфів, світогляду); типові зв'язки і взаємодії (ритуальні, ро­динні та ін.); зразки, еталони поведінки, норми, прави­ла (вітання, приготування їжі, виховання дітей, став­лення до літніх людей); символи, смисли яких переда­ються діям.

Попри наявність універсалій, культури різних сус­пільств, націй, соціальних груп відрізняються одна від одної. Це дає підстави вести мову, наприклад, про укра­їнську, французьку, російську культури, культури міс­та і села, припускаючи, що в кожній із них є особлива, відмінна від інших, система норм, звичаїв, вірувань, матеріальних і духовних цінностей.

Культура створює своєрідні рамки, через які людина пізнає себе та інших. Тому не існує культури в абстракт­ному розумінні. Вона функціонує у певному просторі і часі, що обумовлює певні прояви (культурно-історичні комплекси), які визначають соціально-культурне різно­маніття сучасного світу (рис. 2.15).

Культура

Загальнолюдські (універсальні) цінності

Міжнародні культурні ресурси («світова культура», або суперкультура)

Етнонаціональні культури

Регіональні культури

Індивідуальна культура

Рис. 2.15. Соціально-культурне різноманіття

 

Сучасна людина має доступ до всіх культурно-істо­ричних комплексів. З розширенням індивідом масшта­бів своєї культурної діяльності його культурний досвід стає менш локальним, груповим: одна й та сама людина може одночасно входити в кілька культурних спільнот різних рівнів. Наприклад, можна вважати себе україн­цем (рівень етнонаціональної культури), львів'янином (рівень регіональної культури), прихильником певної західної рок-групи (рівень міжнародної культури). Ви­користовуючи ресурси з різних культурних сфер, мож­на сконструювати індивідуальну культуру.

 

Основними складовими культурних комплексів є:

а) універсальні (загальнолюдські) цінності. Це заса­ди життя і соціальної поведінки, які, не маючи абсо­лютно однакової інтерпретації, близькі за значенням і викликають схоже ставлення до себе різних культур­них груп (народів, націй). До них належать фундамен­тальні моральні засади, постульовані основними світо­вими релігіями, утопічними концепціями, втілені в до­кументах таких міжнародних організаціях, як ООН, Червоний Хрест. Інші зони універсальної свідомості і потреб — прагнення до матеріальних благ, норми есте­тичної та фізичної краси, сексуальні потреби тощо;

 

б) потужні міжнародні культурні ресурси («світова культура», суперкультура). Вони доступні для всього світу завдяки інформаційним технологіям і мас-медіа. У сучасному світі кожна національна культура має за­гальносвітові ознаки (культурні універсали), притаман­ні виробництву, побуту, літературі, мистецтву, політи­ці. Ними є мода, туризм, спорт, освіта, газети, журна­ли, стандартні політичні форми (законодавчі органи, конституції, бюрократія, профспілки). У кожній країні є свої пісні, музеї, драматургія, транспортні засоби, на­віть свої хмарочоси. Це, безсумнівно, результат куль­турної дифузії.

Культурна дифузія (лат. — розповсюдження) — розпов­сюдження особливостей, ознак однієї культури на інші.

Наслідком цього є взаємні культурні запозичення: елементи одягу — джинси; їжа — китайські ресторани, російська горілка. Яскравим проявом подібної «світової свідомості» є те, що все більше людей відчувають себе космополітами, тобто громадянами світу.

Основним фактором, який стимулює формування за­гальносвітових ознак у сучасних культурах, є процес глобалізації — подолання кордонів держав і вільне про­сування у світі капіталу й інформації. Звичайно, глоба­лізація послаблює національні кордони культури. Іно­земні студенти і робітники, біженці, емігранти дуже змі­нили міста Європи. Глобальна інформаційна мережа об'єднала світ, телебачення змінило уявлення про нього.

поширення капіталів і товарів запровадило певний за­гальний стандарт одягу, продуктів, відпочинку, розваг.

Центральним процесом глобалізації є не тільки гомогенезація (уподібнення, уніфікація культур), а й їх фрагментація (збереження національної самобутності). Адже не буває, щоб аудиторії в різних кінцях світу од­наково сприймали, трактували одні й ті самі форми по­пулярної культури. Більш того, деякі культурні про­дукти набувають великої популярності в одних регіонах світу і не приймаються в інших. Це свідчить, що навіть за наявності структур глобальної культури відбувається локалізація їх змісту в національних культурах;

 

в) етнонаціональні культури. Кожній культурі при­таманна національна своєрідність — те, що викликає інтерес і є зрозумілим лише для осіб, які в ній сформу­валися.

Національна культура втілена у мові як її першоос­нові; в усній і письмовій народній творчості, ремеслах; віруваннях, звичаях, традиціях, міфах, системі ціннос­тей і норм; побутовій культурі (одязі, їжі, житлі); націо­нальній історії. Всі ці елементи національної культури відображені у свідомості народу, бо саме він є її творцем і носієм.

Національна свідомість — це уявлення про себе як про національну спільність, націю. Про наявність її в суспільній свідомості свідчать історична територія (рідний край); спільні міфи та історична пам'ять; спільна масова громадська культура; єдині юридичні права та обов'язки для всіх членів суспільства; спільна економіка, можливість вільно пересуватись у межах національної території. На цій підставі можна припус­тити, що наявність національної свідомості є свідчен­ням існування нації. Стан, зміст національної свідо­мості детермінуються конкретними історичними умо­вами життя людей.

Суб'єктивною формою її прояву є національна са­мосвідомість — усвідомлення людиною себе представ­ником певного етносу (нації), ідентифікація з ним. Ін­дикаторами, які дають змогу визначати рівень і стан на­ціональної самосвідомості, є: знання історії свого народу (історична пам'ять); ставлення до національних тради­цій і свят; ставлення до мови; почуття національної гід­ності; усвідомлення особливостей своєї національної символіки; усвідомлення відмінностей між собою і представниками інших національностей («ми» — «во­ни»). Формується вона з дитячих років під впливом со­ціального середовища — сім'ї, родинного побуту, ви­ховних, освітніх закладів, засобів масової інформації. Свою національну ідентифікацію ми визначаємо, вказу­ючи національність.

Важливою ознакою національної культури є націо­нальний характер — сукупність специфічних власти­востей, рис, психічних якостей, які притаманні певній етнічній спільності людей. Виявляється він у звичаях, мові, фольклорі, прислів'ях, казках. Національний ха­рактер формується під впливом соціальних чинників (культури, соціальної структури, політичних і еконо­мічних інститутів суспільства). Отже, національні особливості характеру соціально та історично обумов­лені. Наприклад, характерною ознакою українців є культ матері, жінки, дівчини, що пов'язано з особли­востями історичного розвитку українського етносу. Бо ще з часів княгині Ольги жінка мала неабиякі права щодо захисту своєї гідності.

Національний характер виражається в етнічних стереотипах — уявленнях, що склались у певної етніч­ної спільності стосовно іншої етнічної спільності (гетеростереотипи, тобто «якими ми бачимо інших») або стосовно себе (автостереотипи, тобто «якими ми бачи­мо себе»). Формуються вони в процесі порівняння «нас» з «не-нами». Завдяки їм представники конкретного ет­носу спрощують сприйняття навколишнього світу, збері­гають свою ідентичність. Послуговуючись етнічними стереотипами, дають приблизну описову характеристи­ку конкретної спільності: німці — працьовиті, пункту­альні, дисципліновані; італійці — експресивні, емоцій­ні, енергійні, запальні тощо.

Поєднання мови, міфології, звичаїв, символів, рис національного характеру обумовлює національну само­бутність — своєрідність, неповторність, індивідуаль­ність етнічної спільності;

 

г) регіональні культури. Регіони в середині країн ві­діграють важливу роль у формуванні певних акцентів і альтернатив, які використовуються у виробленні куль­турних пріоритетів, звичок, ідентичностей. Регіональ­на диференціація може бути обумовлена різними моде­лями історичного розвитку, які визначають різні полі­тичні, економічні, етнонаціональні орієнтації;

 

ґ) індивідуальна культура. На повсякденне життя впливають універсальні цінності, міжнародні символіч­ні форми, національна ідеологія та культура, регіональ­ні орієнтації тощо. Однак воно не зводиться до простої їх суми, адже багато що залежить і від культури особис­тості, малих груп. Кожна людина по-своєму відбирає і поєднує елементи загальнолюдського, національного, раціонального в культурі, додаючи щось своє, а нерідко своєю творчістю виходячи за їх усталені межі. Завдяки цьому епохальним творам «світового духу» притаманні певні загальнолюдські, національні ознаки і потужний оригінальний потенціал, що вабить до них людей різної культурної ідентичності.

Проблема культурної єдності людства завжди хви­лювала діячів науки. Так, датський фізик Нільс-Генрік-Девід Бор (1885—1962) наголошував, що різні люд­ські культури доповнюють одна одну, тому небезпечно недооцінювати культури різних суспільств.

Запитання. Завдання

1. У чому полягають особливості поняття «культура» з точки зору соціологічного аналізу?

2. Охарактеризуйте основні функції культури.

3. Які структурні елементи складають культуру як соціальну систему? Охарактеризуйте їх.

4. Визначте основні критерії класифікації і форми вияву культури у житті людини і суспільства.

5. У якому співвідношенні перебувають загальнолюдське і націо­нальне в культурі?

6. Які чинники, на Ваш погляд, обумовлюють національну само­бутність, національну свідомість, національний характер?

7. Проаналізуйте вплив масової культури на духовне життя сус­пільства.

 

 


Дьячук







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1707. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия