Студопедия — Класифікація методів проблемно-розвиваючого навчання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класифікація методів проблемно-розвиваючого навчання






Підвищення якості підготовки учнів залежить не тільки від глибини засвоєння теоретичних знань, практичних умінь та навичок, але й від розвитку їх творчих здібностей. Реалізації цього завдання сприяє впровадження в навчальний процес активних методів навчання (стимулюють пізнавальну активність учнів), одним з яких є проблемно-розвиваюче навчання.

Метод проблемно-розвиваючого навчання система регулятивних принципів діяльності, цілеспрямованості та про­блемності, правил взаємодії викладача та учнів, вибір і використання способів та прийомів створення про­блемних ситуацій і вирішування навчальних проблем, використання яких гарантує досягнення поставленої мети.

Систе­ма методів проблемно-розвиваючого навчання побудована на ос­нові принципів цілеспрямованості (відображає передбачувані, плановані результати свідомо організованої діяльності), бінарності (складається з діяльності викладача й діяльності учнів) та про­блемності (визначає рівень склад­ності матеріалу і труднощі в його засвоєнні).

Виділяють такі методи: показовий (показове викладання), діалогічний (діалогічне викладання), евристичний (евристична бесіда), дослідницький (дослідницькі завдання), програмований (програмовані завдання).

В основі цієї класи­фікації:

- рівень проблемності - від найнижчого (показовий метод) до найвищого рівня (дослідницький). Програмований метод залежно від змісту навчальної програми може мати різні рівні проблемності;

- основні функції викладання методи викладання навчально­го матеріалу (показовий та діалогічний), методи організації само­стійної роботи учнів (евристичний та дослідницький) і змішаний (про­грамований) метод;

- рівень пізнавальної самостійності учнів репродуктивний (показовий та програмований) і продуктивний (діалогічний, евристич­ний та дослідницький) методи.

Показовий метод викладання. Це - спосіб взаємодії викладача й учнів на основі створення інформаційно-пізнавальної суперечності між раніше засвоєними знаннями та новими фактами, законами, правилами і положеннями з метою пояснення останнім суті нових понять і формування уявлення про логіку розв'язання наукової про­блеми.

Викладач пояснює навчальний матеріал, показує проблему, що виникла в історії науки, способи її вирішення вченими. Учні включаються в активну репродуктивну діяльність, спосте­рігають, слухають, осмислюють логіку вирішення наукового дослід­ження, беруть участь у доведенні гіпо­тези, перевірці правильності вирішення навчальної проблеми.

Суть показового методу навчання:створюють перший тип проблемної ситуації (рідше другий тип) супе­речність між раніше засвоєними знаннями та новими фактами, де­монструють зразок наукового пошуку. При цьому формують низький (виконавчо-інструктивний) рівень проблемності, властивий діяль­ності за інструкцією (описують, як діяти в даній ситу­ації, показують логіку вирішення навчальної проблеми, або надають­ алгоритм, який необхідно виконати вперше).

Використовують у випадках значного ступеня невідповід­ності між раніше засвоєними знаннями учнів і тими, які їм необхідні для вирішення навчальної проблеми.

Діалогічний метод. Це спосіб взаємодії викладача й учнів на основі створення інформаційно-пізнавальної суперечності між ран­іше засвоєними знаннями та новими практичними умовами їх вико­ристання з метою спонукання останніх до участі в постановці про­блем і їх рішень, засвоєнні нових понять та спо­собів дії.

Виклад навчального матеріалу проходить у формі повідомлюючої бесіди. Демонструючи суперечності фактів, явищ, викладач створює проблемні ситуації, спонукаючи учнів до участі в постановці пробле­ми, висуненні припущень, доведенні гіпотези, пошуку способів її вирішення. Це сприяє формуванню в учнів умінь і навичок мовленнєвого спілкування та самостійної пізна­вальної, пошукової діяльності.

Суть діалогічного методу навчання:створюють другий тип проблемної ситуації (рідше перший тип) супе­речність між раніше засвоєними знаннями та новими практичними умовами їх використання. Він є «перехідним» від методів викладання навчального матеріалу до методів організації самостійної пізнавальної діяльності учнів. При цьому формують середній (виконавчо-дослідницький) рівень проблемності, вла­стивий для діяльності, з дослідницькими та виконавчими процедурами, необхідними для практичних робіт.

Використовують у випадку незначного ступеня невідповідності між раніше засвоєними учнями знаннями та вміннями і необхідними для вирішення навчальної проблеми.

Евристичний метод. Це спосіб взаємодії викладача й учнів на основі створення інформаційно-пізнавальної суперечності між тео­ретично можливим шляхом вирішення проблеми і практичною не­здійсненністю обраного способу з метою організації самостійної роботи останніх з засвоєння частини програми за допомогою проблем­но-пізнавальних задач.

Викладач визначає обсяг навчального матеріалу, рівень трудності. Виклад його здійснюють у формі евристичної бесіди, дискусії чи ди­дактичної гри, де поєднують част­кове пояснення нового матеріалу з постановкою проблемних пи­тань, пізнавальних завдань чи експерименту. Це спонукає учнів до самостійної пошукової діяльності, оволодіння прийомами активного мовленнєвого спілкуван­ня, постановки й вирішення навчальних проблем.

Суть евристичного методу навчання:створюють третій тип проблемних ситуацій (рід­ше другий тип) су­перечність між теоретично можливим шляхом рішення проблеми і практичною нездійсненністю обраного способу. Учитель пояснює той матеріал, який недосяжний учням для самостійного засвоєння. При цьому формують високий (дослідницько-логічний) рівень проблемності, властивий діяльності в новій ситуації, алгоритм дії невідомий, але в діяльності домінують логічні процедури аналізу, порівняння, узагальнення.

Використовують у випадку достатньо повного обсягу в учнів опорних знань та вмінь, необхідних для вирішення навчальної проблеми.

Дослідницький метод. Це спосіб взаємодії викладача й учнів на основі створення інформаційно-пізнавальної суперечності між тео­ретично можливим шляхом вирішення проблеми і практичною не­здійсненністю обраного способу з метою самостійного засвоєння останніми нових понять та способів інтелектуальних і практичних дій.

Викладач разом з учнями створює проблемну ситуацію, спонукає їх до самостійної практичної роботи по збиранню фактів (фактичний матеріал учні добирають з книг або експерименту), їх систематизації і пошукової діяльності (аналіз фактів, постановка проблеми і її вирішення), організовує творчу, самостійну роботу, дає завдання проблемного характеру з вказівкою мети роботи (проблемні ситуації виникають у ході виконання навчальних завдань, що мають не тільки теоретичний, але й практичний характер).

Суть дослідницького методу навчання: створюють третій тип проблемних ситуацій (рід­ше четвертий тип)» супе­речність між теоретично можливим шляхом вирішення проблеми і практичною нездійсненністю обраного способу. Поста­вивши проблемне завдання, учитель доручає учням самостійно збирати необхідні знання та факти. При цьому формують дуже високий (дослідницько-евристичний) рівень проблемності, властивий для діяльності в новій ситуації, алгоритм якої невідомий (в діяльності домі­нують евристичні процедури, пов'язані з висуненням гіпотез, пошу­ком та використанням аналогії у розміркуванні).

Використовують у випадку значного ступеня відповідності між раніше засвоєними знаннями та вміннями і тими, які необхідні учням для вирішення навчальної проблеми.

Програмований метод. Це спосіб взаємодії викладача й учнів на основі створення інформаційно-пізнавальної суперечності між практично досягнутим результатом і відсутністю в останніх знань для його теоретичного обґрунтування шляхом поетапного поділу на­вчального матеріалу у формі питань, задач і завдань (з вибором відповідей чи без вибору) та організації самостійної роботи учнів з по елементного вивчення нового (або повторення раніше вивче­ного) матеріалу.

Викладач створює проблемну ситуацію на основі постановки запитань і проблемних завдань. Шляхом по­етапного роздріблення навчального матеріалу з постановкою до кожної його «порції» питань і завдань викладач спонукає учнів до само­стійної теоретичної роботи по визначенню алгоритму пошуку вирішення проблеми, активної участі у створенні проблем­ної ситуації, висуненні припущень, доведенні гіпотези і перевірці правильності її вирішення.

Суть програмованого методу навчання:створюють четвертий тип проблемних ситуацій (рідше третій тип) супе­речність між практично досягнутим результатом і відсутністю в учнів знань для його теоретичного обґрунтування. Викладач, ставлячи проблемне завдання, доручає учням самостійно знайти необхідний алгоритм вирішення навчальної проблеми.

Використовують у випадку значного ступеня відповідності між раніше засвоєними знаннями та вміннями учнів і тими, які необхідні їм для вирішення проблеми.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 171. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия